kunst

Van festivalvormgeving naar ‘CoRonald-collectie’

Ronald Jonkman met zijn bus. Foto: Shody Careman

Kunstenaar en festivalvormgever Ronald Jonkman. Hij begon tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie met het bouwen van meubels en bemoeide zich met de aankleding van het Raalter festival Pedro Pico Pop en werd al gauw ook gevraagd door Ribs & Blues. Dat was het begin van zijn eigen bedrijf Ro-Enzo. Hij bouwde een aardig netwerk op en al snel was hij concepten aan het ontwikkelen voor Paaspop, Pinkpop, Lowlands. De hele festivalzomer leefde hij dan in zijn camperbusje met soms vier festivals in één weekend.

En toen kwam Corona en ging er een dikke streep door de zomerfestivalplanning van Ronald. Geen reuring en drukte met festivalsfeertje. De zomer kwam er anders uit te zien. Deze vreemde zomer gebruikte hij om van afgedankt afval en oud festivaldecor interieurstukken te ontwerpen en bouwen. En noemde het de ‘CoRonald-collectie’: ‘’Ik ga graag de uitdaging aan om iets unieks te creëren met gerecycled materiaal. Het is fantastisch om een product een nieuw leven in te blazen. Blijven creëren met materialen waar steeds weer nieuwe, toffe ontwerpen uitkomen. Dat is waar ik blij van word.’’ Van een oude olieton maakt hij een tuinbank, van een voormalige zoldervloer een tafel. Werkelijk alles maakt hij ‘van zooi wat ooit een andere bestemming had’. Hij verkoopt het in zijn webshop maar is ook altijd te benaderen voor maatwerk.

De van oorsprong Raaltenaar, heeft al enkele jaren zijn werkplaats in Kampen. En wéér wordt hij nu dwarsgezeten door Corona. Zijn atelier moet nu, op héél korte termijn, plaatsmaken voor een vaccinatiestraat. Ronald is weer op zoek naar een plek om te kunnen werken. Een leeg bedrijfspand, een voormalige feestzaal, een ongebruikt theater.

Zie ook: www.Ro-enzo.com, of volg Ronald op social media www.facebook.com/StudioRoEnzo en www.instagram/ro_enzo

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten