geschiedenis

Het ijzersterke verhaal van de Germanen in Heeten

Vijfentwintig jaar geleden zijn er historische vondsten in Heeten gedaan. Archeologen vonden sporen van ongeveer 200 jaar na Christus. Ze vonden boerderijplattegronden en waterputten maar ook veel kleine ijzerovens. Een unieke vondst! Dit bewees namelijk niet alleen dat hier 1900 jaar geleden al mensen woonden. Het betekende ook dat zij grote hoeveelheden ijzer produceerden. En dat was voor die tijd heel bijzonder. Om ijzer te maken gebruikten de Germanen grote brokken ijzeroer. Dit vonden zij in de omgeving in de grond. In de oventjes smolten zij op een vuurtje de brokken om tot ijzer. Van de oventjes is helaas niets meer te zien. Brokken oer vinden we in Heeten nog wel in de grond. Net als andere herinneringen aan ons Germaanse verleden.
Bij recente opgravingen in 2017 bleek ook dat Heeten vrijwel zeker continu bewoond is geweest vanaf die tijd. Het is dan ook opmerkelijk dat er zowel toeristisch als economisch amper aandacht gegeven is aan het bijzondere verleden van Heeten. Hierop richtte een aantal enthousiaste inwoners en oud inwoners de Stichting Germanen Heeten op. Met het doel om het archeologische verleden van Heeten op aansprekende wijze zichtbaar te maken voor het brede publiek. De realisatie komt langzamerhand in zicht.

Het project bestaat uit 3 delen:
• De Germanenkamer in het Trefpunt in Heeten. Hier wordt het verhaal verteld.
• Een fiets -en wandelroute in en rond Heeten langs de archeologische vindplaatsen en meer recentere geschiedenis van Heeten. Deze route kun je ook beleven met een App op je telefoon.
• Een Doe-boek. Een uitgave met daarin o.a. het verhaal van de Germanen in Heeten en nog andere leuke activiteiten voor jong en oud.

Voor een sfeerimpressie kun je al kijken op onze (voorlopige)website: oervuurijzer.nl