kunst

Kunst ligt voor het oprapen in Heino en Raalte

De straten van Heino  en Raalte zijn momenteel afvalvrij. Groep 7 en 8 van basisscholen de Gouden Emmer en de Dolfijn uit Heino en de Horizon uit Raalte maakten namelijk kunstwerken van afval. Dit gebeurde allemaal in het kader van de Dag van de Aarde (donderdag 22 april). Om kinderen bewust te maken van het effect van afval op onze aarde, gaven kunstenaars Chantal de Wolde en Ronald Jonkman een speciale workshop rondom zwerfafval.

Afgelopen weken gingen de leerlingen van deze basisscholen de straten door op zoek naar afval, aan de hand van een bingokaart. Helaas was er genoeg afval te vinden! Gelukkig hebben de jonge kunstenaars het afval een mooie nieuwe bestemming kunnen geven: het werd allemaal verwerkt in een groot gezamenlijk kunstwerk. Dit kunstwerk bestaat uit een boom van afvalhout, waarin allemaal kleine kunstwerken van de leerlingen hangen. De boom staat centraal voor de aarde.

In de kunstwerken vind je van alles terug, van blikjes tot een handschoen tot dopjes en een leeg pak sap. Tijdens de workshop leerden de kinderen dat je afval kunt upcyclen: materialen worden verwerkt in een nieuw product en hebben daarna meer waarde dan ervoor. Kunstenaars Ronald Jonkman en Chantal de Wolde passen dit ook toe bij hun eigen kunstwerken, ze werken voornamelijk met restmateriaal zoals foam en pallets.

Al met al is het een geslaagd project, waarin aandacht voor de natuur, bewustwording van afval, kunst en creativiteit samen komen. De workshops werden georganiseerd door het HOFtheater en mogelijk gemaakt door de Gemeente Raalte.